В навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово пловдивското село Белозем се

...
В навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово пловдивското село Белозем се
Коментари Харесай

Децата на Белозем майсторят коледни украшения, за да помогнат на 5-годишната София

В навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово пловдивското село Белозем се сплотява в помощ на 5-годишната София Маркова. Момиченцето страда от Синдрома на Нунан – рядко генетично заболяване, което води до закъснение в растежа. За да порасне и има естествен живот, детето би трябвало да приема хормон на растежа. Лечението обаче е непостижимо за семейство. Затова близки и познати на бащата, който е родом от Белозем, организират благотворителен коледен базар за набиране на средства. Най-активни са учениците от ОУ „ Гео Милев ” и мъничетата от ДГ „ Синчец ” в селото.
Прочетете още
Приказни коледни сувенири, украси за елха, картички, новогодишни шансове и календари за идната 2023 година майсторят в часовете по Технологии и предприемачество децата от 4 до 7 клас. Класните стаи са превърнати в ателиета на същински занаятчии, които ловко си служат с револвери за лепене, сешоари, връв, хартии, ножици, лепила, дървени подложки и салфетки. Основната техника, употребена в направата, е декупаж. За изделията оказва помощ преподавателката Юлия Петрова. Голяма част от материалите са естествени – шишарки, клечки от дървета, листа, които госпожа Петрова събира в гората. Всичко останало тя закупува със лични средства.







„ Учениците са креативен натури, доста са сръчни и работливи и с отвращение чуват звънеца ”, признава пред TrafficNews учителката.

Предметът, който тя преподава, е разграничен на теоретична и практическа част. Има часове по електроника, дървообработване, планиране, стопанска система, екологично обучение. Децата се трудят и в биоградинката, която са построили в двора на учебното заведение. В нея отглеждат розмарин, лавандула, мента и маточина. Билките към този момент са пакетирани и също ще бъдат препоръчани по време на коледния базар.

„ Всичко, което работим, е обвързвано с предмета. Например шайбите се работят в раздел Обработваща техника, режат се и се шлайфат с шкурка. След което в часовете, в които има украшения или шиене, се украсяват ”, споделя Юлия Петрова.







Тя има концепция да си направи кабинет в учебното заведение, където децата да създават своите произведения. В момента Петрова върви по класовете и е принудена да разнася всички материали от стая в стая, което й лишава цялото междучасие.

„ Така ще бъде доста по-удобно и за учениците ”, безапелационна е преподавателката.





Освен децата в идеята към този момент се е присъединила и локална компания, в която работят част от родителите. Тази седмица във фоайето ще бъдат изложени направените от учениците произведения и всеки искащ ще може да си закупи. На 22 и 23 декември пък благотворителен базар ще бъде проведен в коридора на физкултурния салон в ОУ „ Гео Милев ”.

„ Надявам се да се съберат положителни средства за детенцето и да се закупят медикаментите ”, споделя Юлия Петрова.











Усилена работа към този момент кипи и в ДГ „ Синчец ”. Дори най-мъничките дечица от Първа група създават коледни декорации дружно със своите учителки. Въпреки че към момента нямат нужните умения, те се усещат съпричастни към празника, схващат, че са част от нещо положително.



„ Смятам, че нашата задача като детска градина е да вкараме тези дребни дечица в нашата обществена среда, в живота. А това е част от живота. Родителите също ще се включат с изработването на разнообразни лакомства, които ще продаваме на базара. Моята покана бе и към личния състав на детската градина - да сготвим нещо у дома и да го занесем на базара. Очакваме също от родителите да се включат като доброволци на самия щанд. Досега неведнъж сме се включвали в сходни дела, тъй че имам вяра, че и този път ще го създадем ”, споделя шефът на ДГ „ Синчец ” Райна Кръстева.











Кметът на Белозем Виолета Петрова пък е извънредно щастлива, че идеята е подкрепена от цялото село. Големият благотворителен коледен базар ще се организира на 25 декември и е проведен от кметство Белозем, читалище „ Просвета 1909 ” взаимно с ОУ „ Гео Милев ” и ДГ „ Синчец ” и благотворителната католическа организация „ Каритас Витания ”.  Базарът стартира в 15.30 ч. в центъра на село Белозем. Дядо Коледа ще раздава дарове на послушните деца, а други Белобради старци ще преминат през селото на мотори. От 16.30 ч. в читалището ще се организира коледен концерт, в който ще се включат всички самодейни групи от селото. В 18 ч. пък на центъра ще се извие дълго празнично хоро.

„ Всички са обединени и желаят да оказват помощ на фамилията на 5-годишната София. Вярвам, че ще съберем повече средства за лекуването на детето и дружно ще посрещнем коледните празници ”, споделя Виолета Петрова.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР